2021Kim Marki (Tipsbladet)

SBFs Pressepris deles ut til enkeltpersoner som har gjort en ekstraordinær jobb med å formidle britisk fotball i presse/media. Av SBFs utmerkelser er nok presseprisen den som henger høyest siden den ikke gis ut årlig og kun ved helt spesielle anledninger. SBFs Pressepris har kun blitt gitt ut fem ganger tidligere og seinest i 2015. I 2021 går prisen til redaktør Kim Marki i Tipsbladet.

Tipsbladet for mange bedre kjent som Tippebladet Tips og er en institusjon i norsk presse. Avisen kommer ut med en utgave i uken og har røtter tilbake til høsten 1947. Den ble grunnlagt av familien H. M. Hauge og utkom før Norsk Tipping ble etablert i mars 1948. Tipsbladet er fortsatt Norges eneste spesialavis for fotball og spill. En artig kuriositet var at Tippebladet Tips hadde stadionreklame under tippekamper på begynnelsen av 1990-tallet!

Du har fått presseprisen for utmerket arbeid og distribusjon av det som hender på balløya. Kommentarer?
Jeg føler først og fremst stolthet. I tillegg har jeg jo kikket litt på hvem som har fått prisen tidligere, og må jo da si jeg har havnet i storfint selskap.

Vi vet alle det er et vanskelig marked, og da spesielt på papir. Dere bare utvider innholdet, og hva er tanken bak dette?
Vi er jo en gjeng fotballinteresserte sjeler og mener at det bør være marked for en ukentlig fotballavis i Norge. Den ufrivillige koronapausen brukte vi til å pusse skikkelig opp. Gamle lesere av Tips vil kjenne igjen det meste av innholdet, men det er i en ny og langt «freshere» innpakning. I tillegg har vi utvidet antall skribenter betraktelig slik at vi kan dekke alle kamper grundig og gi både Norges beste oddstips (grundig bevist i hele 2020) og alt om fotball. Det er naturligvis ingenting feil med verken Manchester United eller Liverpool, vi skriver også mye om dem, men hos oss betyr alle de 92 ligaklubbene i England mye, og de dekker vi langt grundigere enn de andre riksmediene.

Det er mange kjente skribenter. Er dette faste eller deltidsansatte? Hvor mange?
Vi er mange, og vi blir flere. Vi søker å hente inn den ypperste ekspertisen, og slik magasinet er delt opp nå trenger vi eksperter på flere felt. Engelsk fotball har fortsatt et stort fokus, og gjennom hele sesongen skriver vi hver eneste uke gjennomarbeidede «preview» på samtlige kamper i Premier League og Championship. Det samme gjøres for Eliteserien, Serie A, Ligue 1 og La Liga. Vi trenger folk som har inngående kjennskap til alle ligaene, og da blir vi en fin gjeng. De er alle «freelancere», som våre to grafikere, og da blir det naturligvis mye jobb på Thomas og meg selv.

Når det gjelder opplag, hvor stort er dette og vil avisen fortsatt eksistere på papir?
Opplaget på trykk er synkende, men digitalt (www.tipsbladet.no) er samtidig stigende. Det gjelder nok alle medier i Norge generelt sett. Vi tviholder på papir, selv om trykk en uforholdsmessig stor utgift. Postens tjenester er heller ikke hva det en gang var, og det har beklageligvis vist seg vanskelig å nå hele landets kroker og kriker innen godkjent tid.

Dere er jo sånn totalt sett en tippeavis. Hvem er den typiske leser av avisen(?) og hva vet dere om aldersfordelingen?
Tips har vært, er, og vil alltid være en tippeavis. Spesielt de senere år har vi imidlertid lagt om kursen noe, og vi føler i dag vi tilbyr veldig mye mer enn bare tippetips. Vi tror at den typiske leseren er opptatt av kombinasjonen fotball og tipping. Kjente og kjære skribenter som Dag Solheim, Øyvind Johannessen, Tor Sandø (tidligere redaktør av SBFs håndbok), Øivind Smestad, Axel Gogstad og Christan Aarstad er glade i å grave frem gode historier, og å lage spennende intervjuer med personligheter i inn- og utland. Mange abonnenter har lang fartstid, men etter omlegging til magasin har det også kommet yngre lesere til.

Kan du fortelle litt om eierforholdet til Tipsbladet? Det er jo en tradisjonsrik avis som vel er like gammel som Norsk tipping.
Ja, Tips ble startet tilbake i 1947, faktisk året før Norsk Tipping så dagens lys. Jeg har vært så heldig å arve stort sett alt av tidligere utgaver, og disse står innbundet i permer på loftet. Jeg bruker en del tid på å se hva som er gjort gjennom årene, og ser at avisen gjennom årene – og mange ulike eierskap - har tatt mange forskjellige veier. Ikke alle valg har vært like heldige. Jeg har jobbet i avisen i 15-20 år, og først nå føler jeg vi har funnet rett vei. For om lag fem år siden overtok jeg som eier, og et par år senere føltes det godt å dele ansvaret med Thomas Elgheim, som overtok halvparten av aksjene. Han har vært avisens tippeekspert i over 20 år, og sammen føler vi nå å ha staket ut en kurs som gir oss et magasin vi er stolte over

Tidligere ga Tippebladet Tips ut bøker om Engelsk fotball. Er dette noe som vil komme tilbake?
Ja, dette er faktisk oppe til vurdering. Denne sesongen må imidlertid fansen nøye seg med våre planlagte 96 siders spesialutgaver før sesongstart i henholdsvis Premier League og The Football League.

Hva er din favorittklubb i Storbritannia? Reiser du mye over (altså når alt er normalt)?
Det er sikkert ikke verdens mest kreative valg, men innrømmer at jeg blir skikkelig grinete om Liverpool «for en sjelden gangs skyld» skulle avgi poeng. På tur er det imidlertid viktigere for meg å besøke nye klubber og stadioner og da helst i lavere divisjoner. Jeg har besøkt et sted mellom 40 og 50 arenaer gjennom årene, etter debuten på Portman Road i Ipswich’ glansdager, og det er fantastisk at det nå åpnes for nye besøk.

KONTAKT OSS

Generelle spørsmål: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Media: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

POSTADRESSE

SBF
Postboks 2660
St. Hanshaugen, N-0131 Oslo


© Supporterunionen for britisk fotball.