2011 - Ragnhild Lund Ansnes

SBFs pressepris utdeles ikke fast hvert år, men kun hvis juryen (styret i SBF) finner passende kandidater. Kriteriene er at vedkommende person eller organisasjon må ha gjort en stor innsats for britisk fotball i norske medier. Det er svært mange dyktige skribenter og formidlere av britisk fotball i Norge, og for å bli vurdert til SBFs Pressepris må man ha gjort noe ekstraordinært. SBFs Pressepris henger med andre ord svært høyt.

For sesongen 2010/11 har juryen valgt å gi SBFs pressepris til NRK journalist Ragnhild Lund Ansnes og hennes bok «Liverpoolhjerter».

Det er femte gangen SBFs pressepris deles ut. Første gang, i 1999/00 gikk den til NRK Sporten for reintroduksjon av Tippekampen. I 2000/01 sesongen gikk prisen til mangeårige redaktør av medlemsbladet til Leeds United supporterklubb, Sverre Røbech. Frilansjournalist i Tippebladet Tips og Dagbladet, Lars Erik Pedersen fikk prisen i 2002/03. Forrige gang SBFs pressepris ble delt ut var i sesongen 2006/07. Da den gikk til Viasat for deres satsing på fotball fra lavere divisjoner i Storbritannia.

Ragnhild Lund Ansnes (født 1975) fra Alta er gift med en lidenskapelig Liverpool-supporter. På utsiden har hun observert fotballgalskapen i årevis og undret seg grenseløst over hvorfor hundretusener av nordmenn er så gale etter engelsk fotball og hva det egentlig gir dem. Dette er ei bok som viser hva som skjer når noen går helt inn i kjernen av et supportermiljø gjennom flere år for å søke forståelse. Hun har vært en Liverpool-supporternes Asbjørnsen og Moe og har samlet over tusen historier om norske fans sterkeste Liverpool-minner. Dette er hennes første bok.

Ragnhild jobber til daglig i NRK som programleder og reporter, der hun er mest kjent for å ha ledet programmet «Balsam» i NRK P1 gjennom seks år. Hun har spesialisert seg på såkalte temaportretter og har også gjort en rekke slike live fra scene. Hun har ledet program som «Kveldsåpent», «Glamour» og «I farta» samt flere festivalsendinger i samme kanal. Dessuten har hun laget dokumentarer for NRK P2. Hun startet sin journalistkarriere som nyhetsreporter i TV 2 før hun fortsatte å jakte nyheter for NRK.

Boka er basert på og bygger videre på radiodokumentaren «Du vil aldri gå alene». Det ble den mest hørte radiodokumentaren i NRK P2 i 2008. Etter radiodokumentaren satt Ragnhild tilbake med et overveldende materiale på nesten 50 timer råopptak. Bare en liten brøkdel fikk plass i dokumentaren på 43 minutter. Ragnhild hadde fått et unikt innblikk i Liverpools supportermiljø, takket være alle supporterhistoriene hun hadde samlet og intervjuer med fotballspillere i den røde trøya. Derfor ville hun skrive ei bok. Over tusen historier fra flere hundre kilder fortalte mye om ikke bare fotballidenskap, men også kulturhistorie, relasjonen mellom England og Norge og ikke minst: Hva er det med fotball som er så viktig for oss supportere. Resultatet er en reise inn i hva fotball gjør med fansen og noen svar på hvorfor tusener på tusener av nordmenn er så gale etter Liverpool FC. Dette er den første offisielle Liverpool FC bok på norsk.

Hva er det med Liverpool Football Club? Hvorfor kan voksne, norske menn som aldri gråter likevel bryte ut i strigråt på en fotballkamp med de røde fra Merseyside? Hvordan kan det ha seg at den får en tenåring til å kaste møbler ned trappa, eller gjør en nybakt ektemann villig til ofre bryllupsreisen? Ingen andre land utenfor Storbritannia og Irland huser så mange røde fans som Norge. Ragnhild levde daglig i den røde galskapen, og i løpet av tre år har hun snakket med hundrevis av norske supportere. Mange av dem reiser uendelig langt og ofrer mye for å følge laget sitt. På sin vei møtte hun også helter som Jamie Carragher, John Arne Riise, Jan Mølby, Phil Thompson, Phil Neal og Bruce Grobbelaar, som alle ga ærlige og avslørende intervjuer om hvordan det er å spille i den berømte røde trøya og hva fotball har tilført livet deres. Resultatet er denne offisielle klubbutgivelsen - en fascinerende beretning om Anfield og hvorfor Liverpool FC er så viktig for så mange mennesker. Boka viser hva fotball gjør med fansen. «Liverpoolhjerter» er et must for Liverpool-supporterne og for dem som lever sammen med en ihuga fan og trenger trøst og forståelse. Men boka er også for andre fotballinteresserte som ønsker å se fotballivet fra en helt unik vinkel.

Boka har fått meget bra omtale i norsk presse. Dette er hva anmelderen i Adresseavisen skrev om «Liverpoolhjerter»: «Dette er ei bok Liverpool-tilhengerne vil lese med bankende hjerte, svette og tårer. For andre er den en interessant studie i lidenskap. Ragnhild Lund Ansnes har gjort en imponerende jobb med å samle historier fra et stort antall Liverpool-supportere. med ektemannens lidenskap som utgangspunkt er det blitt en personlig beretning, der hun elegant føyer familiens egen historie inn i den store sammenhengen... Til slutt: Forfatteren fremstiller seg som en fersk og ukyndig fotballskribent. Men med en enorm fakta flom og meget liten feilpromille, fremstår boka som svært informativ og pålitelig.»

Kilde: www.liverpoolhjerter.no

KONTAKT OSS

Generelle spørsmål: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Media: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

POSTADRESSE

SBF
Postboks 2660
St. Hanshaugen, N-0131 Oslo


© Supporterunionen for britisk fotball.