Menu

Content

Breadcrumb

Erland fra Moss – via Bayern München til Chelsea

Av Tor Sandø

Moss har to fotballegender som har tatt det store steget ut i Europa. Først Einar Jan Aas, så Erland Johnsen. Erland (53) er født i Fredrikstad, men moderklubben hans er Moss. Nå er han knyttet til Sarpsborg 08 som spillerutvikler og leder for ungdomsavdelingen. Johnsen pratet på en av Supporterunioens styremøter og kom med gode historier fra sin aktive karriere.

Han legger ikke skjul på at han har ambisjoner som trener. Han har vist at han duger, både i Strømsgodset som assistent, Moss og Follo som A-lagstrener, Lillestrøm som spillerutvikler og vikartrener, Strømmen som A-lagstrener og det norske U15-, U16- og U17-laget som trener. Selv fikk han 24 kamper og to mål for A-landslaget og 30 kamper for diverse U-landslag.

Erland begynte sin karriere som ung spiller i Moss, der han vant to NM-gull som junior og vant også Norway Cup.

I 1988 tok han, akkurat som Einar Jan Aas fra samme by, spranget ut i Europa da han skrev under for den tyske toppklubben Bayern München.

En av de største opplevelsene i den røde Bayern-trøya, var møtet med Napoli på sin 22-årsdag i 1989.

- Jeg hadde vært vant til å spille for noen få tusen hjemme og så kom jeg til Napoli og 78 000 på tribunen. Det var helt utrolig. På motsatt banehalvdel sto blant andre Careca, Carnevale og Maradona. Da måtte en viss østfolding klipe seg i armen. Det var ikke til å tro, faktisk.

Etter 21 kamper her, gikk han sesongen etter videre til England, London og Chelsea.

Jeg møtte Jupp Heynckes noen år etter at jeg flyttet fra Tyskland til England. Han innrømmet at han angret noe på at han solgte meg.

I Chelsea ble han en legende, med 145 kamper og ett mål. Han avsluttet karrieren på tribunen på Wembley, der Chelsea spilte cupfinale mot Middlesbrough. Frode Grodås fikk startplass, det fikk ikke Johnsen, som da skjønte at hans Chelsea-karriere var slutt.

Han og familien flyttet tilbake til Norge og Erland spilte tretten kamper for Rosenborg og elleve kamper for Strømsgodset, før han la opp sin aktive karriere og satset på en trenerkarriere.

Det er klart, med spillere som Mattheus, Brehme, Mark Hughes, Augenthaler og Gullit, for å nevne noen, så er det helt utrolig herlig å tenke tilbake på tiden som profesjonell fotballspiller. Helt fantastisk. Og jeg angrer ingenting. Du kan si at jeg var med i 1. divisjon og senere Premier League i en periode da profesjonaliseringen kom til engelsk fotball", sier Johnsen, som har god kontakt med sine tidligere klubber.

Sist redigertsøndag, 20 september 2020 21:38