Menu

Content

Breadcrumb

Manager Ian Murray (39), Airdrieonians

Av Karl Yngvar Øvensen

Manager Ian Murray (39), Airdrieonians FC, er glad for erfaringen som trener for Asker FK i sesongene 2018 og 2019, selv om de begge disse sesongene viste seg litt for svake til å klare opprykk til Obos-ligaen. I dette intervjuet med SBF sammenlikner Murray skotsk og norsk fotball og innvier oss i noe av sin innsikt om skotsk fotball.

Kjennere av skotsk fotball vil huske Ian Murray godt. Mellom år 2000 og 2012 spilte han for hjemklubben Hibernian FC i Edinburgh i to perioder, Rangers FC i Glasgow og Norwich City i England. I alt spilte Murray 296 kamper for Hibernian, og de siste kampene var han også kaptein for laget. Murray måtte imidlertid legge skoene på hylla allerede som 31-åring, etter å ha pådratt seg en vond giktsykdom. I 2017 og 2018 var han assistenttrener for Kevin Nicol i 2. divisjonsklubben Asker FK. Siden oktober 2018 har Ian Murray vært manager det skotske League One-laget Airdrieonians FC.

Ian Murray forteller at han stod ved et viktig veiskille seinhøstes 2016. Fra desember 2012 fram til mai 2015 var han manager for den skotske førstedivisjonsklubben Dumbarton, med rimelig suksess, forholdene tatt i betraktning. Det var i alle fall nok til å tiltrekke seg St Mirrens oppmerksomhet. Paisley-klubben hadde akkurat rykket ned fra Premiership, og det skulle være Ian Murrays jobb å lede dem trygt tilbake til toppdivisjonen. Slik skulle utfallet likevel ikke bli. Nedrykket «sugde lufta ut av St Mirren», og en rekke forhold bak sceneteppet, særlig angående styreformannen i klubben, gjorde at høsten 2015 liknet et mareritt, og resultatene uteblei. Dermed endte det med at Ian Murray måtte forlate posten sin som manager for St Mirren allerede i desember 2015, bare seks måneder etter at han tok imot stillingen. Etter det konsentrerte Murray seg om å ta lisensen som profesjonell fotballtrener, jobbet noe som ekspertkommentator for skotsk fjernsyn og var talentspeider for Middlesbrough. Da tidligere lagkamerat i Hibernian, Kevin Nicol, tilbød ham kontrakt som assistenttrener for andredivisjonsklubben Asker FK i Norge, tenkte han at det var en god måte å skaffe seg erfaringer med en annerledes fotballkultur.

- Forholdene i norsk fotball var veldig annerledes enn det jeg tidligere hadde vært vant med. Kevin Nicol hadde imidlertid flere år på baken allerede i Norge (både som spiller og trener), og det var trygt å ha ham som veileder. Det var en fin, ny opplevelse for meg, og jeg likte tida mi med Asker i 2017 og 2018. Livet der passet min personlighet. Jeg likte å bo i Norge, og det var avslappende, forteller Ian Murray, som også fikk tid til en del golf, siden han bodde rett ved golfbanen.

- Overgangen tilbake til skotsk fotball var myk. Jeg dro tilbake i slutten av oktober 2018 for å overta som manager for League One-laget Airdrieonians. Det har selvsagt vært mye hardt arbeid, men det er givende å jobbe med laget.

- Hva betrakter du som hovedforskjellen mellom skotsk og norsk fotball?

- Intensiteten, svarer Murray kjapt. – Skotske lag holder høyere tempo og spillerne viser mer fysisk aggresjon og engasjement. Pasjonen er hovedforskjellen, hevder Murray, som også mener at norske spillere er bedre teknisk sett, og lagene i Norge er bedre organiserte, men de mangler det høye engasjementet, som karakteriserer skotsk fotball.

- Hvordan tror du at det lange avbrekket med koronapandemien vil påvirke skotsk fotball i det lange løp?

- Avbrekket med manglende spilletid og tapte inntekter for klubbene påvirker dessverre mer enn det folk flest innser nå. Finansielt sett er det veldig farlig med et så langt avbrekk. Forhåpentligvis kan seriene under Premiership (som starter opp igjen 1. august) være i spill igjen i oktober, men sannsynligvis uten publikum i de første månedene, spår Ian Murray, som også forteller at Airdrieonians klarer seg greit finansielt sett. De to sønnene til Ian Murray går i grunnskolen i Edinburgh, men pga. koronaviruset hadde de hjemmeskole fra slutten av mars og helt fram til sommerferien. Pga. de strenge britiske pandemireglene har de ikke heller fått besøke eller ta imot besøk fra kamerater, og Murray innrømmer at det har tæret på humøret hos de to unge sønnene.

- Vil de mindre klubbene i Skottland overleve den nye situasjonen?

- Det er vanskelig å si, medgir Murray. – Det vil bli hardt, og noen av de mindre klubbene i League One og League Two, som tidligere har hatt råd til å lønne i hvert fall noen av spillerne sine, står nå overfor en ny situasjon der de må basere klubbdriften som amatørklubber, og det innebærer også store utskiftninger i spillerstallen. Forhåpentligvis kan alle klubbene makte å stille lag når serien sparkes i gang igjen. Supporterne vil nok ikke få lov til å komme tilbake til tribunene før i 2021.

- Hvorfor makter ingen lag utenfor Glasgow å ta opp kampen med Old Firm i Skottland?

- Det skyldes ene og alene økonomiske forhold, mener Ian Murray. - Ingen av de andre klubbene kan konkurrere når det gjelder lønninger. Det er en stor kløft i spillerlønninger. Med en gang et talent i en av de andre klubbene får et kontraktsforslag fra enten Celtic eller The Rangers, blir det umulig å si nei, selv om det også kan innebære manglende spilletid for vedkommende. Et lag utenfor Glasgow kan være heldig og lede ligaen fram til jul, men deretter blir de innhentet av virkeligheten og forbigått utpå nyåret pga. at Old Firm-lagene har en større og bedre spillerstall, innser Ian Murray. – Ikke før en av de andre klubbene tilbyr lønninger, og dermed tiltrekker seg de beste spillerne, som kan matche Old Firm, vil det skje en endring.

Da SBF gjorde dette intervjuet med Ian Murray, verserte det rykter om at et Harry Redknapp-kontrollert selskap ville investere penger i Airdrieonians, slik at unge, lovende talenter fra engelske storklubber kunne få spilletid og utvikle seg i den skotske League One-klubben, før de var modne og gode nok til å returnere sydover igjen. Ian Murray svarte imidlertid diplomatisk på vår utspørring om forholdet, og innrømmet intet kjennskap til saken. Det skal uansett bli spennende å følge Ian Murrays nye klubb i tida framover, ikke minst i håp om at klubbene kan bestå den testen som den globale viruspandemien har påført også skotsk fotball.

Sist redigertlørdag, 12 september 2020 13:58