Menu

Content

Breadcrumb

Presentasjon av The Seagulls Norge

Vi har gleden av å presentere Brighton & Hove Albion som hovedmedlem i SBF. Klubben som har tatt steget til Premier League og selvfølgelig må denne tradisjonsrike klubben ha en supporterklubb i Norge. Ronny Aukrust tok initiativ og nå er de på plass i SBF.
Vi tok en prat med Ronny og her kan dere lese og bli mer kjent med klubben som ble stiftet i 1901. Kystbyen som ligger 8 mil sør for London og de fikk ny stadion i 2011. Falmers Stadium er en de flotteste i England og den har en kapasitet på 30 750.

FAKTA:
Supporterklubb: The Seagulls Norge
Medlemmer: 9 (pr. 15.11.17)
Stiftet: 2017
Kontaktperson: Ronny Aukrust
Adresse: Glimmerveien 13, 1815 Askim
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Telefon: 91313471
Nettside: http://www.theseagulls.no/
Facebook: https://www.facebook.com/theSeagullsNorge/?fref=ts

- For å melde deg inn i den norske supporterklubben til Brighton & Hove Albion, så kan du gå inn her: http://www.theseagulls.no/medlemsfordeler/blimedlem/


- Når og på hvilken måte ble du Seagulls supporter?
Jeg var sommeren 1992 på språkreise til Hastings, som ligger litt over 1 time unna Brighton. Under denne språkreisen deltok jeg samtidig på en fotballskole i regi av språkreisen, og treneren min der spilte/hadde spilt for Brighton. Dessverre har jeg ikke lyktes å finne navnet hans igjen.
Deretter begynte jeg så smålig å følge med på resultater for Brighton i ny og ne. Men de lå da og vaket mellom nivå 3 og 4, så det var begrenset oppfølging fra min side. Men jeg ble glad hver gang jeg så de hadde en bedre periode, så supportergleden blomstret sakte fremover.
Det virkelige engasjementet har først kommet de siste årene, og selvsagt har økt satsning i klubben hatt sin innvirkning for det. Når de også klarte å komme til Champinship, og således var tilgjengelig som tippekamp var den siste sparket som trengtes.


- Gi oss noen ord om prosessen med å starte en supporterklubb.
Å starte en supporterklubb er en både utrolig givende og utrolig frustrerende på en og samme gang. Det å føle at man leter etter nåla i høystakken for å finne nye medlemmer, bruke timer på å lage hjemmeside, skrive blogginnlegg og statusoppdateringer som omtrent er kun en selv som leser, er helt enkelt meget frustrerende. Samtidig er gleden man får når e-posten om "1 nytt medlem" så ubeskrevlig god og visker ut den kjedelige delen i forkant.
Samtidig har jeg allerede på den korte tiden supporterklubben har eksistert blitt kjent med flere meget interessante supportere, både her i Norge, og i England. Og flere berømmer innsatsen som gjøres, og da får man jo selvsagt en utrolig "Go" igjen!
En stor takk også til Supporterunionen for Britisk fotball (SBF) for god insipirasjon og support. Uten tvil er medlemsskap der meget viktig for den videere eksistensen, da jeg ser på statistikken for hjemmesiden at mange av våre treff, kommer nettopp fra www.supporterunionen.no
Etter en innkjøringsperiode hvor det å få flest mulig medlemmer raskest mulig har vært prioritert nummer 1, så er supporterklubben nå over i en fase hvor det gjelder å etablere oss på en god plattform for våre medlemmer. Supporterklubben er i dialog med flere aktører som kan gjøre det enda mer innholdsrikt og interessant å være medlem av The Seagulls Norge (som supporterklubben kalles).


- Hvilke positive særtrekk mener du Brighton & Hove Albion har som fotballklubb?
Klubben har en relativt liten organisasjon med en voldsom "Go". Det å føle at klubben har nærhet til omgivelsene sine, og husker at man skal nyte de gode tider, er gode særtrekk. Klubben har en meget fin stadion, med fantastiske rammer og innhold, men samtidig en passe størrelse for de som ser på. Det gjelder å fortsatt holde beinene godt plantet på jorda, og faktisk tro mot sin stil og moral.


- Har du du fått gode kontakter i klubben?
Det jobbes fortsatt med å bygge opp et kontaktnett i kubben for supporterklubben. Det kan virke som organisasjonen har hatt nok oppgaver å holde tak i etter at de rykket opp til Premier League, da det ikke alltid er like lett å få svar på henvendelser. Allikevel vet jeg at klubben er blitt gjort oppmerksom på den norske supporterklubben, i likhet med supporterklubber som har dukket opp i andre land også. Den største utfordringen hittil har nok vært å få hjelp til billetter for norske fotballsupportere. Hovedkontakten hittil har vært gjennom Secritary i supporterklubben, men flere av våre medlemmer har også sine kontakter vi muligens kan få til å benytte.

 - Hvordan var ditt første besøk i Brighton og møtet med byens fotballlag?
Nå har jeg faktisk på skrivende tidspunkt tilgode å se Brighton live (utrolig nok), da det av forskjellige årsaker aldri her passet seg slik. Derfor er det ekstra gledelig at jeg allerede om 10 dager reiser over til England for å overvære Brighton sin kamp mot Manchester United på Old Trafford. Dette er noe jeg virkelig ser frem i mot, selv om dette selvsagt blir en meget tøff oppgave. Forhåpentligvis vil jeg også få anledning til å møte en av medlemmene våre på denne turen.
I april har jeg også bestilt tur for å overvære Brighton sin hjemmekamp mot Tottenham, slik at jeg også får oppleve Amex for første gang.


- Gi oss en kort historikk om klubben. Oppturer og nedturer.
Brighton & Hove Albion’s første sesong ble spilt i 2. divisjon av Southern League i 1901/1902. Albion vant i 1903 2. divisjon av Southern League, og rykket dermed opp til 1. divisjon etter en play-off mot Watford. Året etter fikk klubben sine nåværende draktfarger og utseende. Etter syv år i 1. divisjon av Southern League, så vant endelig Albion’s 1. divisjon i 1910.
Som et resultat av ligaseiren fikk Brighton & Hove Albions æren av å møte Aston Villa på Stamford Bridge i FA Charity Shield (nåværende Community Shield). Aston Villa var kvalifisert gjennom seier i The Football League, rivalen til Southern League. Etter et mål av Charlie Webb, vant Albion 1-o over Aston Villa, og kunne trygt kalles «Champions of England».
Omtrent samtidig ble sangen «Sussex by the Sea» skrevet av William Ward-Higgs, tatt i bruk som supporternes sang, og er i dag den dag fortsatt sangen som synges ved innmarsj.
Grunnet at de fleste spillerne vervet seg under den første verdenskrig, ble klubben lagt på is 1915 – 1919. 4 spillere mistet livet under denne krigen. Sesongen 1920/1921 ble Southern League innlemmet i Football League som 3. divisjon sør. Albion brukte 38 år på å vinne 3. divisjon i Football League.
I årene 1940 - 1978 vaket Brighton mellom 2. og 4. divisjon, før de rykket opp til 1. divisjon (nåværende PL) foran 1979/1980-sesongen, hvor de holdt seg i 4 år. I 1983 var Brighton i sin hittil eneste FA-cup finale, og motstander var Manchester United. Brighton klarte 2-2 i finalen, men tapte omkampen som fulgte. Derette fulgte en årrekke med tilhørighet i Champinship, 2. og 3. divisjon frem til Cris Hughton tok over i 2014. Klubben hadde da allerede satset hardt noen få år, bl.a. med ny stadion, og Championship ble med Chris Hughton bak roret en god opptur, og ble kronet med opprykk til Premier League i 2017.


- Hva er årsaken til at Chris Hughton lykkes som manager i klubben?
Hughton er jo egentlig et ganske ubeskrevet blad av en manager, og har klart med kløkt å få Brighton til Premier League. Ganske imponerende etter at Brighton var så nære å rykke opp i 2015/2016-sesongen, og mange fryktet en liten nedtur. Chris Hughton har til tross for begrensede midler fått tak i gode spillere som har tilført laget slagkraft ganske umiddelbart. Det tydeligste eksempelet på det er Pascal Gross, som kom inn denne sommeren, og virkelig har satt sitt preg på resultatene. Hughton har en voldsom respekt innad i spillergruppen, men også i klubben og hos supporterne. Han er ærlig, direkte, ydmyk og har en god plan som følges.


- Din Seagulls favorittspiller gjennom tidene?
Det med favorittspillere gjennom tidene er sannelig ikke lett. Fotballen forandrer seg underveis som årene går, og det er ikke lett å sette så mange spillere opp mot hverandre. Brighton har hatt 3 landslagsspiillere for England opp gjennom tidene, senest Steve Foster i 1982.
Allikevel så ender man ofte opp med spillere som har hatt stor betydning i ens egen "periode", og den første spilleren som fattet min interesse var Bobby Zamora. Han spilte i klubben fra 2000 - 2003 og scoret utrolige 76 mål på 125 kamper for klubben. Jeg føler at han spilte med hjertet for Brighton, og at han fortsatt viser det.
Ellers så er det sånn av norske spillere så er det kun Torbjørn Agdestein som har offisielle kamper for Brighton (6 kamper i perioden 2010 - 2013). Vegard Forren var innom klubben en kort periode fra januar 2017 - mai 2017, men spilte ingen kamper og fikk ikke fornyet kontrakt. Det skal sies at han ble hentet inn grunnet skadeproblemer i forsvaret til Brighton. I dagens tropp så finner vi to norske spillere. Mattias Norrman som kom fra Bodø/Glimt i sommer, og umiddelbart ble lånt ut til Molde, samt Henrik Bjørsdal som i fjor var utlånt til IFK Gøteborg, men som i år spiller på U23-laget.


- Brighton er en populær turistby. Men hva er dine ord om sørkystbyen?
Brighton er en meget lett tilgjengelig by for norske reisende, spesielt ettersom man kan ta Gatwick Express direkte til/fra Brighton. Toget tar kun 20 minutter, og er med det nærmere flyplassen enn London. Gatwick betjenes direkte av Norwegian fra flere norske byer.
Med sin fine plassering helt sør ved kysten mot Den Engelske kanal, så blir den som oftest kalt "Badebyen". Men kallenavn som "Europas California" og "London By Sea" er også ofte hørt..Den flotte stranden som strekker seg milevis, og med en fantastisk pier midt i byen ynder mot et avslappende besøk. Bylivet er variert, og passer de aller fleste av oss, og det er virkelig lov å være seg seg selv. Byen er en tidligere fiskelandsby, og mye har blitt bygget opp myntet på dette. Variasjonen som finnes i Brighton er fascinerende, både når det gjelder arkitektur og innhold. På mange måter ikke helt ulik flere av sine nærmeste nabobyer. Størrelsesmessig er byen ofte akkurat passe stor med sine ca. 160.000 innbyggere.


- Hvilke puber vil du trekke frem som de beste i Brighton sentrum?
For de som ønsker en god oppladning til kamp, eller å feire etter kamp, så er Dick's Bar et godt sted. Stedet er oppkalt etter tidligere styreformann Dick Knight. Dick's Bar er å finne på selve stadion. Det finnes flere gode alternativer på Amex Stadioun også, for både små og store. I Brighton sentrum finner vi "The Duke of Wellington" som er en veldig god sportspub. I tillegg til fotball går det mest i cricket og rugby på store skjermer. Et meget godt sted og nyte en god Ale.


- Hvorfor vil din favorittklubb overleve i sesongens Premier League?
Brighton spiller veldig helhjertet i 90 minutter, hvor spillerne virkelig gir av seg selv hele veien. Her er ingen noen større stjerne enn de andre, og alle vet godt sin rolle i laget og i kampen. Den defensive tryggheten som ligger i bunn for spillerstilen er nøkkelen til de nødvendige poengene i den første sesongen av Premier League. Det offensive spillet har i de siste kamper begynt å vise seg grunnet den defensive tryggheten man har. Pascal Gross, et av årets innkjøp, må sies å være tungen på vektskålen på plasseringen hittil. Hans suksess med 2 mål og 5 assister av Brightons 11 mål sier sitt. Nå har også heldigvis Murray kommet i form.

 

 

Sist redigertonsdag, 15 november 2017 23:29