Menu

Content

Breadcrumb

Bokomtale: Liverpool i blodet


Boka «Liverpool i blodet» er et samarbeidsprosjekt mellom de danske Liverpool-supporterne Esben Suurballe Christensen, Lasse Højstrup Sørensen og Henrik Christensen, og boka skildrer hvordan Merseyside-klubben vekker sterke følelser hos vårt skandinaviske broderfolk. På mange måter er dette en slags dansk versjon av Ragnhild Lund Ansnes’ «Liverpoolhjerter», som kom ut i 2010. Den norske forfatteren har da også fått innvilget sitt eget kapittel i boka – noe som er spesielt interessant for norsk lesere.

Engelsk fotball står sterkt også i Danmark, selv om den ikke er i nærheten av den statusen den har i Norge. Og med norske øyne er nok dette noe av det mest interessante i boka. I tillegg til et å ha et eget landslag med sterke internasjonale meritter siden gjennombruddet under EM i 1984, har danskene stått for en betydelig eksport av internasjonale stjernespillere til andre europeiske toppligaer. Derfor er det interessant å lese og lære om danskenes forhold til balløya. Hvordan er det egentlig å være supporter av et engelsk fotballag i Danmark kontra Norge?

I boka møter vi de tre herrene Sørensen og Christensen X 2, som forteller åpenhjertig om oppveksten som Liverpool-supportere og om hvorfor det ble akkurat Liverpool for dem. Hvordan er samholdet blant danske Kopites? Spennende er det også å lese om deres møte med engelsk fotballkultur på deres reiser over til fotballens mekka og om hvordan de har blitt mottatt av lokale fans.

Hvordan er som danske mulig å bli «ekte» supporter av et engelsk fotballag? Hvordan er det mulig å føle en større tilknytning til den engelske fotballkulturen enn den danske? Og det er ikke bare fotballkulturen våre danske venner lar seg påvirke av, men også av musikk og klesstil – viktige elementer i Liverpool siden the Beatles og Merseybeat-bølgen på 60-tallet. Vi får også et innblikk i to vidt forskjellige danske Liverpool-karrierer, nemlig Jan Mølby, som hadde en stor karriere som strakte seg over tolv år hos Anfield-klubben, og Jørgen Nielsen, keeperen som tilbragte fem sesonger på Merseyside uten å få en eneste offisiell kamp for de røde.

Selv om boka står på dansk, er den lettlest og grei å forstå selv om du er norsk. Dette er en interessant bok for alle som er opptatt av supporterkultur, og da selvfølgelig spesielt om du er Liverpool-supporter. Og morsomt med norske øyne å se det hele fra et dansk perspektiv. «Liverpool i blodet» kan bestilles på www.turbineforlaget.dk.

Av: Anders Christensen (SBF)

 

Sist redigerttirsdag, 12 september 2017 19:37